HIDROLATI

So stranski produkti pri pridobivanju eteričnega olja s parno destilacijo. Ko se para ohladi in kondenzira, se netopne komponente v vodi oddvojijo od ostale tekočine. Del, ki je v vodi netopen, je eterično olje. Ostala tekočina je hidrolat. To ni čista voda. Še vedno vsebuje nekaj drobno razpršenega eteričnega olja. V enem litru hidrolata je 1-4 kpl eteričnega olja ali do 0,02%.

Zavedajte se, da veliko podjetij danes prodaja tako imenovane cvetne vode, ko s posebno metodo “raztapljajo” eterična olja v navadno vodo. Prav tako boste našli veliko hidrolatov z visokimi vsebnostmi različnih vrst alkohola in ostalih konzervansov. S tem proizvajalci podaljšujejo obstojnost hidrolatov.

V naši spletni trgovini takih hidrolatov ne boste našli. Vsi so čisti, brez konzervansov. Prav tako je večina priznana s strani Ecocerta in ostalih organizacij, ki potrjujejo naravne sestavine in njihovo pridelavo in predelavo. Hidrolate lahko uporabljamo samostojno ali v kombinaciji z drugimi surovinami. Zelo so primerni za uporabo pri dojenčkih, otrocih, starejših osebah, rekonvalescentih in osebah z oslabljenim imunskim sistemom, za katere so eterična olja premočna. Shranjujemo jih v hladnem (10°C) in suhem prostoru, enakomerne temperature – v hladilniku. Hidrolate shranjujemo v hladilniku tudi pred odprtjem embalaže.